středa 30. ledna 2019

Bastard cars

Tož děcka... Žilo - bylo kdysi u nás jedno rally autko a tomu sa říkalo Bastard. Nemohlo za to, tajak všeci takto zvaní. Toto méno si zaslúžilo tým, že bylo křížencem českej Škodovky s ruským Žigulíkem. To by sa dnes už stat nemohlo.

Bylo tu sice krátko, to autko, ale protože nám tady za komárú trochu rušilo to mírně zašedlé startovní pole, tož sa drželo u lidí v přízni. Né tak u papalášú, kteří majú svoje plány a nejací lidi sú im ukradení.


Ale to už je dávno a dnes sa nám tu rozmáhajú  zas jiní bastardi. Říká sa jim hybridi (což je vlastně synonymum) a papaláši tyto auta naopak tuze rádi. Sú to ty potfory, co jezdíja na eletriku a když to nejde tož aj na benzín. Majú teda plnú prdel motórú a nádrží a baterek a k tomu nejaké ty řídící systémy, prostě jednoduchost sama. A ekológija.

Nikdy sem nepochopil, všecky jejich výhody, ale holt ekológija je vrtula pokroku a když pokrok, tak třeba aj násilím. A jestli to občani nechápú, je třeba udělat nejakú tú reklamu. Gdo by to jináč zaplatíl?

Tož, co narvat ty hybridy třeba zrovna do rally? Výrobci to odkývú, jak už odkývali guču jiných pokusú o sebevraždu. Venkoncem aj tá FIA už mockrát ukázala, jak jí ide o sport. Počítaja v to aj ten prúser se skupinú "B", do kterej kdysi patřil ten první a oblíbený Bastard...

4 komentáře:

  1. Na jednu stranu smutné čtení, nicméně jsem se skvěle pobavil!
    Akorát nevím, jestli mám smutnit nad tím, že jsem bastarda nezažil, nebo naopak být rád, že nemám srovnání s dobou opravdových punkerů, abych se nemusel nasírat ještě víc nad tím, jak to jde postupně do sraček.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Copak Bastard, to bylo převlečené Žiguli, ale taková Ascona, nebo stojedenatřicítka někde v lese u Majáku - to byla palba...
      Bohužel to většinou nezažiješ už ani v historicích - moderní předpisy zasáhly i sem...

      Vymazat
    2. Tak na Asconu, resp. na Pepu Béreše mám krásné vzpomínky z Biskupického letiště, kdy to válel od kraje ke kraji a celé představení zakončil řízeným smykem přes plac u stodoly! A mirafa zažívám pouze na srazech italů, ale třeba výjde aspoň Rallylegend a nezkrotný Paolo Diana.
      Na co bych však apeloval, nebo čemu bych spíš připsal poselství tohoto článku je to, že bychom teď měli brát bližší podniky WRC útokem, pokud to za tři roky bude na trati pouze šustit...

      Vymazat
    3. Máš pravdu kolego. Na druhou stranu, ta cesta do pekel je tak pozvolná, že nám to za pár sezon ani nepříjde...
      A stejně si myslím, že to nakonec skončí, jak se to prorokovalo už v osumdesátkách - budou vyhrazené a zabezpečené úseky RZ a mimo ně se už nikdy nic nebude konat. To si pak nějaký další Seb bude moct dovolit i nějaký ten "engine thunder" - samozřejmě z repráku.
      Tož tak asi...

      Vymazat