středa 10. února 2021

Jak svět přichází o... grafiky

Milé děti, hezky se posaďte a já vám povím pohádku. Nee, nebude to o dr. básníkovi, který už nám tu stokrát prošel všemi televizemi. Bude to o loupežnících.
Ten první se nachází někde v Japonsku a vlastně to ani není loupežník - je to grafik. Možná, že ne tak úplně profík, ale skiny do RBR podle skutečných vozů dělal znamenité. Až do chvíle, kdy se zapletl do "moudré" diskuze ohledně autorských práv a takových těch ostatních věcí. Uvědomil si, že i k reklamním nálepkám, které pro své skiny používal se váže tenhle druh právního marastu a jakmile se mu to rozleželo v hlavě, tak okamžitě smazal všechno, co dosud fanouškům RBR nezjištně nabízel. Prej v Japonsku je to takový zvyk, že tam může použití cizího loga být nezákonné, ať už je to použití jakékoliv. Myslím, že jinde to nebude o moc růžovější, přesto se najde dost bláznů, kteří se tomu z čistého zájmu věnují. Ne tak onen klučina, který si raději i změnil přezdívku a od té doby akorát na YouTube ukazuje videa, co jako všecko umí a s nikým už se nepodělí.
Ten druhý loupežník byl ještě strašnější. Nevím, jestli Belgie, odkud pocházel měla taky nějaké korzáry, bukanýry, nebo piráty, ale tento výlupek by je hravě strčil do kapsy. Jen si představte - taky dělal skiny podle skutečných rally vozů, ale k jejich tvorbě používal části skinů jiných tvůrců. Ano, i těch log, kvůli kterým jeho japonský kolega zanechal publikování. Bídák jeden. Po zásluze pro to byl obsáhle kritizován a ostouzen, vždyť ti původní skinaři se s tím sháněli a vystřihovli. A ještě riskovali tahanice s "owners of trademark", že...
A tak milý belgičan včera všechnu svou práci také smazal a připadá mi málo pravděpodobné, že by ještě někdy někomu něco jen tak nabídl. Přitom, ani v Kocourkově to zakázáno není a jeho jediným zločinem bylo, že se cudně nezmínil, kde všude si ty věci vypůjčil. Takže - slušnost "až do bezvedomja".
Co z takové pohádky plyne?
Nebavte se o autorství tak, jak to vidíte v pokroucených autorských zákonech. Jaký zákon chcete uplatňovat u někoho, kdo nabízí něco zdarma? Navíc v prostředí, kde lze cokoliv udělat v nekonečném množství kopií, aniž někomu vznikne jakákoliv skutečná újma?
Použijte svůj mozek, svoje svědomí a slušné vychování. A na řeči a hloupé zákony nedejte. Jediné, co stojí za to je čas. Čas, který chcete věnovat své zálibě. Čas, který věnujete ve formě své práce druhým a někdy dostanete část zpět využitím práce někoho dalšího. Čas, který se nedá ošidit a ani zkopírovat...
... a u RBR běží opravdu rychle...

Žádné komentáře:

Okomentovat