středa 29. března 2023

K čemu je dobrý Weight paint

Kreslení váhy vertexů má spousta lidí, co se motá okolo Blenderu spojeno s pózováním různých 3D postaviček. To je ovšem velmi zjednodušující pohled.
Weight paint je ve skutečnosti propracovanější obdoba takzvané proporciální editace (O), kdy klasický editační nástroj (Grab, Rotate, Scale) působí též na okolí vybraného elementu s přesně vymezitelným polem působnosti. V případě váhy vertexů se tak ovšem děje ve vztahu k modifikátorům. A zde je ten důvod, proč se o to zajímat. Nejen Shrinkwrap, který se používá při tvorbě základního tělesa tratě je modifikátor. Geometry nodes také.
Když vložíme do scény nějaký objekt a v Edit mode mu chceme přiřadit Vertex Group, tak uvidíme to, co je na obrázku výše. A pod tlačítky nastavení té vertexové skupiny se vyjímá numrické pole s názvem Weight. To je váha vertexů, která nám říká, že při nastavení 1.000 bude nějaký modifikátor plně působit na všecky body meshe, zařazené do příslušné vertex goup. Jde samozřejmě nastavit méně (a vždy zmáčknout Assign) a při hodnotě 0.000 nebude modifikátor působit vůbec.
Při pohledu do Weight paint módu to uvidíme i barevně. Váha 1 má barvu červenou, váha 0 modrou, hodnoty mezi vidíme jako barevný přechod červená-žlutá-zelená-modrá. Použití je nasnadě. Například při tvorbě terénu se často používá modifikátor Shrinkwrap. Když si "navážíme" silnici na nulu, okraje objektu na 1. Pak zůstane silnice hladká, jak byla původně tvarována (například křivkou), zatímco okraje se budou přimykat k referenčnímu modelu (typicky SRTM, Lidar, atd.) Pomocí zabarvení přechodu můžeme ovlivnit, jak daleko od cesty a jak moc k tomu dojde.
Výborně při tom pomáhá, když si zapneme zobrazení vah i v Edit mode. Pak je hračka vybrat řadu bodů (LC+Alt) a na kartě Vertex Groups  upravit hodnotu Weight jak je potřeba.
U levého objektu je použit nástroj Gradient v módu Weight paint, pravý má váhu upravenou v Edit mode manuálně.
A takto vypadá výsledek pro modifikátor Shrinkwrap. Jednoduchou manuální editací dosáhneme výrazné změny působnosti modifikátoru a tím i výsledku. Navíc lze měnit váhu doslova každého bodu zvlášť a napodobit tak přirozené zvlnění terénu.

Žádné komentáře:

Okomentovat